r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hof van Justitie: Luxemburgse belastingdeal met Fiat ongeoorloofd

dinsdag 24 september 2019, 10:44
Margrethe Vestager, fotograaf: Jennifer Jacquemart
Bron: © European Union, 2016

LUXEMBURG (ANP) - Een belastingafspraak die de Luxemburgse overheid had gemaakt met financieringsmaatschappij Fiat Finance in 2012 was een ongeoorloofde fiscale constructie. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in een beroepszaak die de regering van Luxemburg en Fiat eind 2015 samen tegen de Europese Commissie aanspanden.

De belastingdienst van Luxemburg werd in 2015 door EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) opgedragen miljoenen niet betaalde belasting te vorderen van de in het groothertogdom gevestigde Italiaanse financieringsmaatschappij Fiat Finance and Trade.

Volgens Vestager betaalde Fiat Finance alleen enkele honderdduizenden euro’s belasting over een kunstmatig laag vastgestelde winst, en zou de werkelijke rekening tussen de 20 en 30 miljoen euro moeten liggen. Door de "selectieve belastingvoordelen" had Fiat een oneerlijk concurrentievoordeel, en kwam de fiscale ruling neer op illegale staatssteun, aldus de Europese rechters.

De Luxemburgse regering "neemt kennis van de uitspraak", aldus een reactie. Ze wijst erop dat Luxemburg de afgelopen jaren "talloze hervormingen" heeft doorgevoerd in de strijd tegen belastingontwijking en fiscale fraude.

Eind oktober 2017 besloot de Europese Commissie dat de fiscus in Luxemburg ook 250 miljoen euro van het Amerikaanse internetbedrijf Amazon moest terugvorderen wegens onterechte belastingvoordelen.

Terug naar boven