r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

President De Nederlandsche Bank in gesprek met commissie Financiën over het beleid van de Europese Centrale Bank

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer), gepubliceerd op vrijdag 20 september 2019.

De president van De Nederlandsche Bank (DNB), de heer Klaas Knot, komt op maandag 23 september naar de Tweede Kamer voor een gesprek met de vaste commissie voor Financiën. Het openbare gesprek, dat van 14.00 tot 16.00 uur plaatsvindt in de Thorbeckezaal, gaat over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse pensioenen, de pensioenfondsen en de economie.

De vaste Kamercommissie heeft de president uitgenodigd voor het gesprek. De commissie bracht onlangs een werkbezoek aan De Nederlandsche Bank, dit had een besloten karakter. Komende maandag zal de president beginnen met een statement, waarna de commissie met hem in gesprek gaat.

Lage rente

De ECB heeft onlangs de rente verder verlaagd en aangekondigd het opkoopprogramma voor staatsobligaties te gaan hervatten. De commissie Financien wil graag van de president van DNB meer gedetailleerd vernemen wat volgens zijn visie de gevolgen zijn van deze besluiten. Met name de invloed op de pensioenen, de pensioenfondsen en de Nederlandse economie wil de commissie bespreken.

Rondetafelgesprek

De commissie is ook bezig met de voorbereidingen voor een rondetafelgesprek met deskundigen over oorzaken en gevolgen van de lage rentestand.

Volg live

Het overleg vindt plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt hier alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Bij deze stukken zal enkele dagen na afloop van de vergadering ook het woordelijk verslag komen te staan.


Terug naar boven