r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

#EUBeachCleanup: EU organiseert recordaantal schoonmaakacties wereldwijd

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op donderdag 19 september 2019.

In heel Europa en in andere delen van de wereld trekken personeelsleden van de EU samen met lokale gemeenschappen het strand op om marien zwerfvuil op te ruimen in het kader van de campagne #EUBeachCleanup. De campagne is dit jaar gestart op 19 augustus en loopt nog tot eind oktober. Hoogtepunt wordt de internationale strandschoonmaakdag op zaterdag 21 september, met acties in meer dan 80 landen op alle bewoonde continenten.

Voor de campagne is dit jaar een innovatieve partnerschap gesloten met de Verenigde Naties en zijn ook de Smurfen van de partij. Zo worden duizenden mensen van alle leeftijden bereikt. Het succes van de #EUBeachCleanup hangt af van twee dingen: bewustmaking — met een sterke aanwezigheid op social media — en een zeer concrete oproep: doe met ons mee op een strand bij jou in de buurt!

Karmenu Vella, Europees commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, is trots op de campagne en nodigt iedereen uit om deel te nemen:

“De Europese Unie heeft een aantal van de meest ambitieuze beleidsmaatregelen ter wereld getroffen om de verontreiniging van de zee tegen te gaan. Samen met de Verenigde Naties willen wij ervoor zorgen dat de oceanen schoner en gezonder worden. Dat sluit aan op duurzameontwikkelingsdoelstelling 14 van de VN. We hebben dit jaar ook een nieuwe partner: de Smurfen. Ze zijn blauw, ze zijn moedig en ze oefenen een grote aantrekkingskracht uit op jong en oud: de ideale partners dus voor onze campagne. Neem deel aan onze evenementen en ontketen samen met ons een wereldwijde golf van oceaanactivisme!”

Dankzij de vele #EUBeachCleanup-evenementen die de komende weken worden georganiseerd, zullen tonnen afval uit zeeën en van stranden worden gehaald en verwerkt. De evenementen worden georganiseerd door EU-ambassades en VN-kantoren overal ter wereld, samen met lokale overheden, scholen, ngo's en particuliere bedrijven. Met deze campagne willen de EU en haar partners het publiek, en met name kinderen en jongeren, aanspreken en bewuster maken van de problematiek. Mensen die op het strand afval opruimen, zullen veel voorwerpen voor eenmalig gebruik herkennen: wattenstaafjes, rietjes, plastic zakken of bestek… Wie deelneemt aan een schoonmaakactie, zal op lange termijn misschien ook zijn gewoonten aanpassen.

Elk jaar komt 8 miljoen ton plastic in zee terecht. Dat enorme probleem los je niet alleen met strandschoonmaakacties op. Preventie is het sleutelwoord. Daarom heeft de EU een Europese strategie voor kunststoffen in een circulaire economie uitgewerkt die er samen met wetgevingsmaatregelen voor moet zorgen dat de tien kunststofproducten voor eenmalig gebruik die het vaakst in afval op zee worden gevonden, minder worden geproduceerd en geconsumeerd.

Meer informatie

Lijst met #EUBeachCleanup-evenementen

IP/19/5609

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


Terug naar boven