r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement dringt aan op brexitdeal

woensdag 18 september 2019, 12:47
Europees Parlement overzichtsfoto
Bron: The Council of the European Union

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft in Straatsburg met een ruime meerderheid van 544 stemmen voor en 126 tegen een brexitresolutie aangenomen. Daarin noemt het parlement het van "bijzonder belang" dat de Britten op een ordelijke manier uit de EU stappen. Het parlement zal Londen als "enige verantwoordelijk" houden als de brexit zonder terugtrekkingsakkoord met de EU gebeurt.

Volgens de voorzitter van de EVP-fractie van christendemocraten, Manfred Weber, stuurt het parlement een "sterk signaal". "Wij blijven de rechten van de burgers verdedigen, en we blijven aandringen op de backstop en een eerlijke financiële regeling tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk." De backstop is een regeling die moet voorkomen dat er na de brexit grenscontroles komen tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Het EP is wel bereid de Britse regering opnieuw uitstel te geven als daarvoor goede redenen zijn. De Britse premier Boris Johnson heeft echter aangegeven daar niet om te zullen vragen en hoe dan ook op 31 oktober zijn land uit de EU terug te trekken.

Terug naar boven