r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grote actie tegen illegale betaal-tv

woensdag 18 september 2019, 13:11
gewijzigd
Joint press conference by Valdis Dombrovskis, Vice-President of the EC, Marianne Thyssen and Pierre Moscovici, Members of the EC, on the European Semester Autumn Package 2017
Bron: European Commission

DEN HAAG (ANP) - Tienduizenden mensen die illegaal naar voetbalwedstrijden en andere tv-programma's keken, moeten een alternatief zoeken. Dankzij piraterij keken ze zonder abonnement voor een spotprijsje naar betaaltelevisiezenders, maar het criminele netwerk dat dit aanbood is woensdag ontmanteld bij een grote internationale politieactie.

In totaal zijn meer dan tweehonderd servers van de bende uit de lucht gehaald. Daarvan stonden er 93 in Nederland, in en rond Den Haag. Ook in Duitsland en Frankrijk gebruikte de groep servers. De actie is aangestuurd door Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de Europese Unie, dat in Den Haag is gevestigd. Volgens de dienst zijn nog nooit zo veel servers tegelijk platgelegd.

De autoriteiten hebben meer dan twintig verdachten in het vizier, maar voor zover bekend is niemand opgepakt. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag zijn er op dit moment geen Nederlandse verdachten. Ongeveer 150 accounts bij de betaaldienst PayPal zijn geblokkeerd.

De meeste klanten zaten in Italië. Het is niet bekend of Nederlanders ook gebruik maakten van de dienst. De schade van de fraude bedraagt volgens Eurojust zo'n 6,5 miljoen euro.

De bende begon in 2015 met het illegale aanbod van tv-zenders. Ze gebruikten geavanceerde software, onder meer om de tv-signalen te kraken en sluisden hun inkomsten weg. De bende wordt verdacht van fraude, cybercrime en witwassen.

Behalve Nederland waren ook Italië, Griekenland, Bulgarije, Frankrijk en Duitsland betrokken bij het onderzoek en de operatie.

Terug naar boven