r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Spanje op 10 november opnieuw naar stembus

woensdag 18 september 2019, 11:59
gewijzigd
Pedro Sánchez, on the left, and Jean-Claude Juncker
Bron: European Commission

MADRID (ANP/RTR/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft dinsdag voor de vierde keer in vier jaar tijd nieuwe verkiezingen uitgeroepen. De stembusgang zal op 10 november zijn. De onderhandelingen over een nieuwe regering van de sociaaldemocraten (PSOE) met steun van het links-populistische Unidos Podemos zijn op niets uitgelopen.

In april waren er voor het laatst verkiezingen. Toen werd de PSOE de grootste, maar kreeg onvoldoende stemmen om alleen te kunnen regeren. De sociaaldemocraten zoeken daarom gedoogsteun bij Podemos, zonder dat die partij ministerposten in het kabinet krijgt. Die steun komt er dus niet.

"Het is onmogelijk om het mandaat te voltooien dat het Spaanse volk ons in april heeft gegeven", zei Sanchez, doelend op de laatste verkiezingen. "Andere partijen hebben het ons onmogelijk gemaakt. Er is geen meerderheid die de vorming van een regering garandeert, wat ons tot nieuw verkiezingen in november dwingt."

De Spaanse koning Felipe VI zei dinsdag al eerder dat hij geen nieuwe kandidaat naar voren schuift om zo alsnog het vertrouwen van het parlement te winnen. Het land verkeert al tijden in een politieke crisis en partijleiders liggen met elkaar in de clinch. Het is nog maar de vraag of de nieuwe verkiezingen wel tot een oplossing leiden.

Delen

Terug naar boven