r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongaarse minister onder vuur in Brussel vanwege rechtsstaat

maandag 16 september 2019, 18:22
gewijzigd
Hongaarse en Europese vlag © PDC

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, heeft maandag in Brussel tal van vragen van EU-ministers over de vermeende ondermijning van de rechtsstaat in haar land moeten beantwoorden. Het was voor het eerst dat een hoorzitting plaatsvond in de zwaarste EU-strafprocedure tegen Hongarije.

"De zorgen van Nederland leven bij heel veel landen", zei minister Stef Blok. "Het hele brede veld van inperking van vrijheden werd aan de orde gesteld." Maar het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen hoe het verder gaat. "Ik vind dat we de komende tijd echt vooruitgang moeten zien, en als dat niet zo is moeten doorgaan met deze procedure."

De rechtse regering van premier Viktor Orbán beschouwt alle aantijgingen als politiek gemotiveerd. Varga had vooraf getwitterd dat Hongarije in Brussel op de "brandstapel" zou worden gelegd, omdat het massa-immigratie verwerpt.

Het Europees Parlement activeerde de zogeheten artikel 7-procedure een jaar geleden op basis van een rapport van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. De regering wordt al langer beschuldigd van het uithollen van de onafhankelijkheid van de rechtspraak, ondergraving van de pers- en onderwijsvrijheid en slechte behandeling van migranten. Als de EU-landen vaststellen dat er een ernstig risico is dat de regering-Orbán de rechtsstaat ondermijnt, kan Boedapest in het uiterste geval zijn stemrecht in EU-raden kwijtraken.

Eind 2017 opende de Europese Commissie ook een artikel 7-procedure tegen Polen vanwege maatregelen die de rechtsstaat in gevaar brengen. Sindsdien hebben meerdere hoorzittingen plaatsgevonden, maar er zijn geen verdere stappen gezet.

Hongarije en Polen hebben gezegd eventuele maatregelen met een veto tegen te houden. Mede daarom wordt het artikel als niet effectief gezien. Er ligt nu een voorstel waardoor de staat van de rechtsstaat in EU-landen jaarlijks tegen het licht wordt gehouden en dat landen worden gekort bij overtredingen. Volgens Blok kunnen negatieve ontwikkelingen daarmee sneller worden gedetecteerd en opgelost.

Terug naar boven