r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurocommissaris: Geen herziening EU-begrotingsregels

zaterdag 14 september 2019, 8:59
Press conference by Valdis Dombrovskis, Vice-President of the EC, on the aid given to Greece to regain financial stability
Bron: © European Union, 2016

HELSINKI (ANP) - Een "vereenvoudiging van de bestaande EU-begrotingsregels moet niet worden verward met een herziening" van die regels. Dat zei EU-commissaris Valdis Dombrovskis voor de aanvang van een vergadering van de EU-ministers van Financiën over het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact.

De ministers bespreken in Helsinki een rapport van het Europese Begrotingscomité (EFB), een adviesorgaan van de Europese Commissie, dat pleit voor versimpeling van het pact. Het woud aan regels en uitzonderingen is te complex en leidt niet tot de gewenste effecten.

In Den Haag zorgen de vereenvoudigingsplannen voor onrust. De VVD wil dat minister Wopke Hoekstra "bovenop" de kwestie zit, maar de CDA-bewindsman had zich vanwege de miljoenennota die dinsdag wordt gepresenteerd afgemeld in Helsinki.

Aan de Kamer heeft hij geschreven dat Nederland het belangrijk vindt dat de regels "leiden tot houdbare overheidsfinanciën". Daarbij is het "vooral van belang dat ze op een consequente, transparante en voorspelbare manier worden gehandhaafd".

Volgens de Deense EFB-voorzitter professor Niels Thygesen moet in het pact meer de nadruk komen te liggen op het terugdringen van de staatsschuld en minder op het begrotingstekort, zei hij bij een toelichting op het rapport in Helsinki. Overheidsinvesteringen in het klimaat zouden bijvoorbeeld buiten beschouwing kunnen blijven.

Delen

Terug naar boven