r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Athene wil sneller af van dure IMF-leningen

vrijdag 13 september 2019, 13:14
Europese en Griekse vlaggen
Bron: © PDC

HELSINKI (ANP) - De nieuwe Griekse minister van Financiën Christos Staikouras wil vervroegd een lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aflossen. Hij heeft dat in de Eurogroep, de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, bekendgemaakt. Het gaat volgens Griekse media om een bedrag van 2,9 miljard euro.

Griekenlands grootste crediteur, het Europese noodfonds ESM, verwelkomt het voorstel, zei ESM-directeur Klaus Regling in Helsinki waar de EU-ministers twee dagen bijeen zijn. "We zullen de aflossing gaan voorbereiden. Deze stap verbetert de Griekse schuldhoudbaarheid en zal Athene rente besparen."

De Griekse regering wil graag sneller af van de relatief dure IMF-noodleningen uit het inmiddels beëindigde internationale steunprogramma. Sinds een jaar staat het land financieel weer op eigen benen. De Griekse schuld aan het IMF bedraagt circa 9,3 miljard euro en moet voor 2024 zijn terugbetaald. Volgens ingewijden is de stap een teken van groeiend Grieks zelfvertrouwen.

Terug naar boven