r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker en Johnson hebben maandag brexitlunch

vrijdag 13 september 2019, 21:17
gewijzigd
EU @ G7 Summit 2019
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson zien elkaar maandag in Luxemburg om tijdens een lunch te praten over de brexit. Het is voor het eerst dat de twee leiders elkaar ontmoeten sinds Johnson een kleine twee maanden geleden minister-president werd.

De twee hebben elkaar wel al telefonisch gesproken. De ontmoeting komt er op de wens van beide, zei Junckers woordvoerder, en zal plaatsvinden op een "neutrale locatie". Er is gekozen voor Luxemburg omdat Juncker later op maandag in Straatsburg moet zijn voor een sessie van het Europees Parlement.

Juncker heeft vaker gezegd "constructief" te willen samenwerken met Johnson. Zijn woordvoerder wil niet speculeren over verwachtingen. Naderhand zal de Europese Commissie een verklaring over het gesprek publiceren.

De Britten willen de EU op 31 oktober verlaten. Johnson zegt dat er vooruitgang wordt geboekt bij zijn pogingen een (gewijzigde) deal te bereiken, maar EU-onderhandelaar Michel Barnier zei donderdag niet optimistisch te zijn. De Fransman woont de werklunch maandag bij, meldde de Europese Commissie.

De Britse premier zei vrijdag dat zich "de contouren" van een nieuwe deal beginnen af te tekenen. "We werken ongelofelijk hard om een deal rond te krijgen", beloofde Johnson op een bijeenkomst in het Engelse Rotherham. Hij zei volgens de BBC ook "voorzichtig optimistisch" te zijn dat toch nog een overeenkomst kan worden gesloten.

.

Terug naar boven