r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU bang voor Hongaars veto brexituitstel

donderdag 12 september 2019, 22:01

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Europese leiders zijn bang dat Viktor Orban een nieuw uitstel voor de brexit tegenhoudt. De Hongaarse premier zou door zijn Britse evenknie Boris Johnson overgehaald kunnen worden om zijn veto uit te spreken, is de vrees. Johnson liet eerder al weten liever "dood in een greppel" te liggen dan zich aan een door het Lagerhuis aangenomen wet te houden en de brexitdatum van 31 oktober opnieuw uit te stellen.

Binnen de Europese Unie gaan er veel stemmen op voor een nieuw uitstel als dat de enige manier is om een no-dealbrexit te voorkomen. Toch erkent men in Brussel dat er weinig gedaan kan worden om te voorkomen dat een opstandige leider zijn veto inzet. Eerder gaven ook Luxemburg en Frankrijk al aan niet veel te voelen voor een nieuw uitstel.

De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto ontkende al dat er een verzoek is binnengekomen om een eventueel brexituitstel te voorkomen. Ook al was dat gebeurd, dan nog maakte het weinig uit, denkt hij. "Een aantal grote West-Europese lidstaten wil dat hier een einde aan komt en dat er hoe dan ook een beslissing komt. Onze keuze zal dus waarschijnlijk niet de doorslag geven."

Terug naar boven