r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Von der Leyen: alsnog Britse Eurocommissaris bij uitstel brexit

dinsdag 10 september 2019, 13:57
gewijzigd
Julian King © Europese Unie, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Britse regering heeft geen commissaris aangedragen voor de nieuwe Europese Commissie die op 1 november aan de slag gaat. Maar als Londen om uitstel vraagt en dat wordt toegekend, dan vereist het EU-verdrag dat er een Britse commissaris wordt benoemd en die krijgt dan ook een portefeuille.

Aanstaand commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat bij de presentatie van haar team. "We zullen moeten zien wat er gebeurt", aldus de Duitse. "Als de brexit plaatsvindt is het niet het eind van iets maar het begin van onze toekomstige relatie." Zij wil dat die relatie goed is, zoals "die ook in het verleden is geweest".

De huidige Britse commissaris is Julian King (Veiligheid). Premier Boris Johnson heeft meermaals gezegd dat hij geen uitstel gaat vragen, maar of het hem lukt om zijn land op 31 oktober uit de EU terug te trekken moet nog blijken. De Ier Phil Hogan is de beoogd commissaris voor handel, die met Londen zou moeten onderhandelen over de toekomstige handelsverhouding. De huidige landbouwcommissaris is volgens de Duitse een "uitstekende en eerlijke onderhandelaar".

Een vertrek zonder deal zou niet in het belang zijn van de EU én het Verenigd Koninkrijk, herhaalde Von der Leyen. Als dat wel gebeurt, heeft de EU de voorbereidingen daarvoor afgerond, ze ze. EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft volgens haar goed werk verricht. Zij gaat met de Fransman in gesprek over een eventuele verlenging van zijn aanstelling.

Delen

Terug naar boven