r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vorderingen bij formatie Commissie-Von der Leyen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 9 september 2019.

Verkozen voorzitter Ursula von der Leyen heeft vandaag ingestemd met de door de Raad van de Europese Unie aan haar voorgelegde ontwerplijst van voorgedragen commissarissen.

Dit volgt op een reeks formele gesprekken die verkozen voorzitter von der Leyen de afgelopen weken heeft gevoerd met elk van de door de lidstaten als kandidaat-commissaris voorgestelde personen.

Volgende stappen:

De Raad van de Europese Unie moet deze lijst nu vaststellen overeenkomstig artikel 17, lid 7, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU), waarna de lijst in het Publicatieblad van de Europese Unie zal worden bekendgemaakt. Verkozen voorzitter von der Leyen zal morgen de verdeling van de portefeuilles bekendmaken alsmede de manier waarop zij van plan is de werkzaamheden van de volgende Europese Commissie te organiseren.

Het Europees Parlement moet vervolgens instemmen met het volledige college van commissarissen, inclusief de voorzitter en de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlands en veiligheidsbeleid. Voorafgaand daaraan worden de voorgedragen commissarissen gehoord door de desbetreffende parlementaire commissies, zoals beschreven in artikel 125 van het reglement van het Europees Parlement. Nadat het Parlement toestemming heeft verleend, wordt de Europese Commissie formeel benoemd door de Europese Raad, zoals beschreven in artikel 17, lid 7, van het Verdrag betreffende de Europese Unie.

Lijst van voorgedragen commissarissen voor de nieuwe Europese Commissie:

Oostenrijk: Johannes Hahn

België: Didier Reynders

Bulgarije: Mariya Gabriel

Kroatië: Dubravka Šuica

Cyprus: Stella Kyriakides

Tsjechië: Věra Jourová

Denemarken: Margrethe Vestager

Estland: Kadri Simson

Finland: Jutta Urpilainen

Frankrijk: Sylvie Goulard

Griekenland: Margaritis Schinas

Hongarije: László Trócsányi

Ierland: Phil Hogan

Italië: Paolo Gentiloni

Letland: Valdis Dombrovskis

Litouwen: Virginijus Sinkevičius

Luxemburg: Nicolas Schmit

Malta: Helena Dalli

Nederland: Frans Timmermans

Polen: Janusz Wojciechowski

Portugal: Elisa Ferreira

Roemenië: Rovana Plumb

Slowakije: Maroš Šefčovič

Slovenië: Janez Lenarčič

Zweden: Ylva Johansson

Josep Borrell (Spanje) is door de Europese Raad aangewezen als hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, in overleg met verkozen voorzitter Ursula von der Leyen (Duitsland).

Meer informatie:

Ursula von der Leyen werd op 2 juli 2019 door de Europese Raad voorgedragen als voorzitter van de Europese Commissie. Tijdens een plenaire vergadering van het Europees Parlement op 16 juli 2019 schetste Von der Leyen haar politieke beleidslijnen, waarna zij met een meerderheid van 387 stemmen tot voorzitter van de Europese Commissie werd gekozen.

Op 23 augustus heeft de Raad een brief ontvangen van de vertegenwoordiger van het VK bij de Europese Unie, waarin staat: "Aangezien het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 oktober 2019 zal verlaten, heeft de premier op 25 juli in het Lagerhuis aangekondigd dat wij voor het VK geen Commissielid voor de nieuwe Commissie zullen voordragen, en dat hiermee niet wordt getracht de EU te beletten een nieuwe Commissie te benoemen. Ik schrijf u formeel om te bevestigen dat het Verenigd Koninkrijk in overeenstemming met de verklaring van de premier geen kandidaat zal voordragen voor het college van leden van de Commissie voor 2019-2024."

Homepage van verkozen voorzitter Ursula von der Leyen

IP/19/5537


Delen

Terug naar boven