r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Von der Leyen presenteert dinsdag haar kandidaat-commissarissen

donderdag 5 september 2019, 12:27
Ursula von der Leyen
Bron: wikimedia/Mueller/MSC

BRUSSEL (ANP) - Ursula von der Leyen, per 1 november de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, presenteert dinsdag haar team van commissarissen. Dat laat de Duitse politica weten via Twitter. Wellicht wordt dan duidelijk wie welke portefeuille krijgt.

Italië heeft als laatste lidstaat een kandidaat aangedragen: oud-premier Paolo Gentiloni. Alleen het Verenigd Koninkrijk ziet daar in verband met de brexit van af. Von der Leyen had vorige week al officiële gesprekken met de kandidaten. Het lijkt erop dat het haar lukt om de helft van het 27-koppige college uit vrouwen te laten bestaan. Zij kijkt ernaar uit een "evenwichtig college" samen te stellen.

Frans Timmermans wordt haar tweede man. Nederland zou graag zien dat hij een belangrijke portefeuille krijgt, bijvoorbeeld op het vlak van klimaat, energie en duurzaamheid. De Deense Margrethe Vestager wordt ook eerste vicevoorzitter. Wellicht komen daaronder nog andere vicevoorzitters te hangen.

De kandidaat-commissarissen moeten van 30 september tot 8 oktober nog hoorzittingen in het Europees Parlement ondergaan, voordat ze op 1 november aan hun werk kunnen beginnen.

Terug naar boven