r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk gaat voor brexit proefdraaien

vrijdag 30 augustus 2019, 12:28
Zweedse douaniers controleren een lading
Bron: © European Union, 2016

PARIJS (ANP/RTR) - Frankrijk gaat voor de deadline van de brexit een maand lang proefdraaien met de verwerking van grensoverschrijdend verkeer om bedrijven goed voorbereid te laten beginnen aan het tijdperk zonder Groot-Brittannië in de Europese Unie.

"Gedurende een maand zullen we voor een groot aantal bedrijven doen alsof de brexit al een feit is. We gaan een soort van generale repetitie houden zodat we klaar zijn eind oktober", zei Gerald Darmanin, de Franse minister van Financiën. Ongeveer zevenhonderd extra douanebeambten zijn aangesteld. Bedrijven moeten daarnaast bij de douane van tevoren online aangifte doen van goederen die de grens over moeten naar Groot-Brittannië.

Bedrijven zijn reeds gewaarschuwd voor lange wachttijden voor vrachtwagens die goederen vervoeren tussen het vasteland van Europa en Groot-Brittannië. Frankrijk exporteert onder meer grote hoeveelheden wijn, andere alcoholische dranken en zuivelproducten naar het land.

In Nederland verwacht de haven van Rotterdam al helemaal klaar te zijn voor welke vorm van brexit dan ook. In de aanloop naar de eerste deadline voor het vertrek van de Britten uit de Europese Unie waren veel van de voorbereidingen al afgerond. "Het is nu de kwestie om die weer van de plank te halen en uit te voeren", aldus een woordvoerder.

De Rotterdamse haven wil opstoppingen in het geval van een harde brexit met technologische middelen tegengaan. Een IT-systeem om al het papierwerk voor containervracht digitaal te regelen, was voor maart al geschikt gemaakt voor truckers die via Rotterdam naar het Verenigd Koninkrijk gaan. Niet-aangemelde trucks mogen de terminals niet op. Om opstoppingen door slecht voorbereide chauffeurs te voorkomen, wordt er extra parkeerruimte voor circa zeshonderd vrachtwagens ingericht.

Terug naar boven