r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse ondernemers: zeker 120 miljard innovatiegeld EU nodig

vrijdag 30 augustus 2019, 10:20
Robot in de toekomst

DEN HAAG (ANP) - De Europese Unie moet minstens 120 miljard euro vrijmaken voor innovatie om te kunnen blijven concurreren met de Verenigde Staten en China. Het geld is nodig om op het vlak van technologie onafhankelijk te blijven van de andere economische grootmachten. Dat betoogt de Kenniscoalitie, een samenwerkingsverband waarin Nederlandse ondernemersverenigingen onder andere met universiteiten optrekken.

De Nederlandse regering onderhandelt dit najaar over het meerjarenbudget van de Europese Unie van 2021 tot 2027. Leden van de Kenniscoalitie, waaronder VNO-NCW en MKB-Nederland , willen dat Den Haag daarbij vooral het belang van technologische vernieuwing onderstreept. Ze zijn namelijk bang dat andere lidstaten onder druk van eurosceptici alleen maar bezig zijn met "traditionele" stokpaardjes, zoals gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Nederland profiteert zelf ook van Brussels geld voor innovatie. Volgens de Kenniscoalitie is het bedrag dat vanuit Europese innovatieprogramma's naar ons land vloeit hoger dan wat ons land daaraan bijdraagt.

Terug naar boven