r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Conte mag nieuw Italiaans kabinet formeren

donderdag 29 augustus 2019, 12:27
gewijzigd
Special meeting of the European Council on Art.50
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP/RTR) - Giuseppe Conte kan verder regeren als premier en mag een nieuw kabinet in Italië formeren. President Sergio Mattarela heeft hem daar donderdag officieel opdracht voor gegeven. Het nieuwe kabinet wordt mogelijk doordat de partijen PD en Vijfsterrenbeweging (M5S) het eens werden om onder de partijloze Conte een coalitie te vormen.

Conte stond eerder aan het hoofd van de coalitie van M5S en de Lega. Die laatste partij beëindigde de samenwerking en stuurde aan op nieuwe verkiezingen. Daarop gingen M5S en PD praten over een mogelijke samenwerking om dat te voorkomen.

Conte nam donderdag de opdracht van de president aan. Hij verklaarde daarna dat zijn nieuwe regering onmiddellijk zal moeten beginnen met een begroting voor 2020 en het voorkomen dat de omzetbelasting wordt verhoogd. Verder wil hij zijn land moderniseren en op zoek gaan naar een manier om zo snel mogelijk de politieke instabiliteit op te lossen. Hij kondigde aan de komende dagen met namen van nieuwe ministers te komen.

Delen

Terug naar boven