r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

President van Italië hervat overleg met partijen over nieuwe coalitie

dinsdag 27 augustus 2019, 8:20
Working lunch hosted by President Mattarella
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP) - De Italiaanse president Sergio Mattarella gaat dinsdag en woensdag weer overleggen met politieke kopstukken. Dat moet leiden tot een uitweg uit de politieke crisis in zijn land. Die ontstond door een breuk tussen de regeringspartijen.

Mattarella gaat dinsdag eerst praten met de kleine partijen. Een dag later volgen onder meer de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini, de centrumlinkse oppositiepartij PD van Nicola Zingaretti en protestpartij Vijfsterrenbeweging (M5S) van Luigi Di Maio.

Die laatste twee partijen onderhandelen momenteel over het vormen van een nieuwe regering. M5S regeerde eerder met de kleinere Lega, maar die trok de stekker uit de samenwerking. De partij van Salvini staat er goed voor in de peilingen en wilde nieuwe verkiezingen.

Het is echter zeer de vraag of de rechtse leider de door hem gewenste stembusgang krijgt. PD-leider Zingaretti liet zich maandag positief uit over het overleg met M5S. De relatie tussen die partijen gold eerder nog als zeer slecht.

Verkiezingen en een nieuwe coalitie van M5S en de PD zijn niet de enige mogelijke uitkomsten. Vanuit de Lega wordt ook weer geflirt met nieuwe samenwerking met de Vijfsterrenbeweging. Ook zou Mattarella kunnen besluiten een zakenkabinet aan te stellen.

Terug naar boven