r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Regeringscrisis in Roemenië

maandag 26 augustus 2019, 20:01
Roemenië op de kaart

BOEKAREST (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Roemeense regering verliest haar meerderheid in het parlement. De liberale partij ALDE trekt zich terug uit de coalitie met de grotere sociaaldemocratische PSD. De relatie tussen de partijen verzuurde onder meer door een conflict over de aankomende presidentsverkiezing.

Premier Viorica Dăncilă zei op Facebook dat ze ondanks het vertrek van ALDE verder wil regeren. "Het is belangrijk om onze kiezers niet teleur te stellen", schreef ze. De breuk met ALDE is een nieuwe tegenslag voor haar PSD, die ook al een teleurstellend resultaat boekte bij de Europese parlementsverkiezingen van dit jaar.

Roemenië gaat in november weer naar de stembus, dit keer om een president te kiezen. ALDE reageerde boos toen premier Dăncilă besloot zich kandidaat te stellen om zittend president Klaus Iohannis te vervangen. ALDE-leider Călin Popescu-Tăriceanu had zelf namens de regering willen meedoen aan de verkiezing.

Tăriceanu maakte maandag bekend dat zijn partij nu een onafhankelijke kandidaat zal steunen. Uit peilingen blijkt overigens dat Iohannis goede kaarten heeft om herkozen te worden.

Terug naar boven