r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Petitie: roep Nederland en de EU op het Mercosur-handelsverdrag niet te tekenen

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL), gepubliceerd op zaterdag 24 augustus 2019.
Logo GroenLinks

GroenLinks is een petitie gestart die Nederland en de EU oproept op het Mercosur-handelsverdrag met landen in Zuid-Amerika niet te tekenen, zolang er geen garantie is dat het verdrag effectief bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering en ontbossing.

Het Amazone-regenwoud in Brazilië wordt in rap tempo vernietigd: elke minuut van elke dag verdwijnen er ongeveer 4 voetbalvelden aan onmisbare natuur. Grote delen staan nu in brand. Bosbranden, die vaak worden aangestoken en zo de oorspronkelijke bevolking van hun gronden verdrijven. Bomen in het Amazonewoud nemen dagelijks veel CO2 op en maken nog veel meer zuurstof. Dit regenwoud is daarom voor ons allemaal van onschatbare waarde om het klimaat en plant- en diersoorten te behouden. De grootschalige ontbossing zorgt voor meer broeikasgassen in de lucht, waardoor de aarde verder opwarmt.

Dat heeft niet alleen te maken met het beleid van ultrarechtse Braziliaanse president Bolsonaro. Nederland en de EU importeren veel producten uit de Amazone. Om deze producten te kunnen maken, wordt kostbaar bos gekapt.Om het nog erger te maken, onderhandelt de EU over een nieuw handelsverdrag met Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië. Dat ‘Mercosur’-akkoord maakt de import van vlees goedkoper. Dat is slecht voor Nederlandse boeren, die terecht wel aan milieueisen moeten voldoen. Het Amazonewoud wordt immers met name platgegooid voor de veeteelt: goedkope kiloknallers voor de Europese markt.

Voor GroenLinks is het Mercosur-verdrag op dit moment onaanvaardbaar. Daarom is er een petitie gestart, die Nederland en de EU oproept het verdrag niet te tekenen zolang er geen garantie is dat het bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering en ontbossing, en de Amazone niet verder in gevaar brengt. Teken de petitie hier: https://beweging.groenlinks.nl/amazone.

Lees ook dit opiniestuk in Trouw van Kamerlid Isabelle Diks over ontbossing in het Amazonegebied.


Terug naar boven