r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PrinsjesForum, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 16 september 2019 16:00
plaats Den Haag
locatie Hoge Raad der Nederlanden, Korte 8 Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem Let op: neem je identiteitsbewijs mee! ProDemos en Prinsjesfestival Het Toon locatie
aanwezigen H. (Hedy) d' Ancona, H.G. (Hanna) Sevenster e.a.
organisatie ProDemos

Gelijke kansen in rechtspraak en overheid na 100 jaar kiesrecht

Op 8 september 1919 verscheen de wet die vrouwen kiesrecht verleent in het Staatsblad. Kort na de 100e verjaardag van deze afkondiging stelt Prinsjesfestival 2019 de positie van vrouwen in de politiek, het openbaar bestuur en de rechtspraak centraal. Hoe ver zijn we honderd jaar later? Waarom is de verhouding tussen mannen en vrouwen nog niet in alle sectoren 50/50? En is dat eigenlijk een probleem? Oefenen de politiek en het openbaar bestuur meer aantrekkingskracht uit op mannen, terwijl het juist bij functies in de rechtspraak beter gaat? Of is er sprake van een gesloten systeem, dat allerlei groepen bewust of onbewust uitsluit?

Voor het Prinsjesforum wordt onderzocht hoe studenten van het mbo, hbo en wo aankijken tegen deze, en andere genderkwesties in het werkveld van de rechtspraak en het openbaar bestuur. We gaan op zoek naar knelpunten, oplossingen en perceptie in een jaar waarin gelijke kansen centraal staan.

Wanneer je kijkt naar het openbaar bestuur en de volksvertegenwoordiging, is de ondervertegenwoordiging van vrouwen nog steeds een groot punt. Als het gaat om de rechtspraak blijkt uit het jaarverslag van de Raad voor de rechtspraak (tabel 7) dat vrouwen over de breedte beter vertegenwoordigd zijn. Waar komt dit door? En wat kan het openbaar bestuur leren van de rechtspraak? Om deze vragen te beantwoorden, bespreken we de volgende onderwerpen tijdens het Prinsjesforum:

  • De huidige afspiegeling in de beroepsgroepen in de rechtsstaat/spraak en overheid.
  • Perspectief op verschillen man/vrouw.
  • Wettelijke en andere oplossingen om de balans en de functieverdeling gelijker te trekken (bv. quota).

De onderwerpen worden besproken aan de hand van stellingen, die voortkomen uit het onderzoek onder studenten. Deze stellingen worden ingeleid door pitches van de studenten.

De panelleden van het Prinsjesforum zijn: Hanna Sevenster (lid van de Raad van State), Dineke de Groot (vicepresident van de belastingkamer van de Hoge Raad ) en Hedy d’Ancona. Moderator van het PrinsjesForum is Marloes Lemsom (politiek journalist Buitenhof).

Praktische informatie

  • Wanneer: maandag 16 september, 16.00 - 17.30 uur
  • Waar: Hoge Raad der Nederlanden, Korte Voorhout 8, Den Haag
  • Toegang: gratis, aanmelden via ons online reserveringssysteem
  • Let op: neem je identiteitsbewijs mee!

ProDemos en Prinsjesfestival

Het Prinsjesforum wordt georganiseerd door ProDemos en Prinsjesfestival. Wil je meer evenementen zien die ProDemos organiseert in het kader van Prinsjesfestival? Bekijk dan onze agenda.

Stichting Prinsjesfestival organiseert jaarlijks het feest van de democratie. Dit doet Stichting Prinsjesfestival samen met vele partners. Het festival wil bijdragen aan de aandacht voor Prinsjesdag en de betekenis ervan. Daarom zorgt het festival in de week voor Prinsjesdag voor een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten.

Lees meer op www.prinsjesfestival.nl.


Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...

Terug naar boven