r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Avond van de Nobelprijzen: Geneeskunde, Natuurkunde en Chemie, Amsterdam

datum 11 oktober 2019 19:00 - 21:00
plaats Amsterdam
locatie Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Toon locatie
organisatie Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Begin oktober maakt de Zweedse academie van wetenschappen de Nobelprijswinnaars van dit jaar bekend. Vooraanstaande Nederlandse wetenschappers uit de vakgebieden van de laureaten vertellen over het werk van de nieuwe Nobelprijswinnaars in de geneeskunde, natuurkunde en scheikunde.

Met:

  • Arjan Griffioen, hoogleraar medische oncologie aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, over de winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde: William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe en Gregg L. Semenza: hoe zuurstofgevoeligheid van cellen de sleutel tot innovatie in de geneeskunde blijkt.
  • Ralph Wijers, hoogleraar hoge-energieastrofysica aan de Universiteit van Amsterdam, over de Nobelprijs voor de Natuurkunde.
  • Petra de Jongh, hoogleraar anorganische nanomaterialen aan de Universiteit Utrecht, over de winnaars van de Nobelprijs voor de Scheikunde die de lithium-ion-accu ontwikkelden.

De avondvoorzitter is Wim van Saarloos, president van de KNAW.

Op 29 oktober vindt de tweede avond van de Nobelprijzen plaats, met dan aandacht voor de winnaars in de literatuur, economie en vrede. Ook voor deze avond kunt u zich aanmelden via dit aanmeldformulier.


Inhoud

1.

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

Deze wetenschappelijke vereniging zet zich in voor de bevordering van de wetenschapsbeoefening in Nederland. Hierbij heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) verschillende taken. Zo houdt de KNAW zich bezig met advisering op het gebied van de wetenschapsbeoefening en met de beoordeling van de kwaliteit van wetenschappelijk onderzoek (peer review). Ook biedt het een forum voor de wetenschappelijke wereld en voor de bevordering van internationale wetenschappelijke samenwerking. Daarnaast is de KNAW een koepelorganisatie voor een groot aantal onderzoeksinstituten.

De KNAW richt zich op alle wetenschapsgebieden, die allen ondergebracht zijn bij een van de twee afdelingen die de KNAW kent: letterkunde en natuurkunde. Ieder jaar worden nieuwe wetenschappers voor het leven als lid benoemd op grond van hun wetenschappelijke prestaties. De KNAW kent maximaal 220 gewone leden onder de vijfenzestig jaar, na die leeftijd wordt iemand rustend lid (met behoud van de rechten die een lid geniet). Het hoogste orgaan is de Algemene Leden Vergadering waarin de leden van de vereniging plaats nemen.

2.

Meer over...

Terug naar boven