r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Mogelijk weer verkiezingen Italië in oktober'

vrijdag 9 augustus 2019, 13:54
gewijzigd

ROME (ANP) - De regeringscrisis in Italië leidt naar verwachting van Italiaanse media tot vervroegde verkiezingen in de tweede helft van oktober. De vorig jaar gevormde coalitie van de rechts-populistische Lega van Matteo Salvini en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) van Luigi Di Maio is feitelijk uiteengevallen, omdat Salvini zijn vertrouwen heeft opgezegd en snel verkiezingen eist.

Zo snel, dat zijn partij vrijdag al in de Senaat een motie van wantrouwen overlegt gericht tegen de partijloze premier Giuseppe Conte. Om de parlementsleden van vakantie terug te halen is actie nodig van de senaatsvoorzitter. Het is niet duidelijk wat de Lega nog met de huidige regering wil doen, zoals de zaken waarnemen of dat er gewerkt gaat worden aan een zakenkabinet dat voorlopig regeert. De premier lijkt geen haast te willen maken met zijn eigen aftreden en zou nog naar alternatieven zoeken.

Conte heeft wel toegezegd het Italiaanse parlement van vakantie terug te laten roepen om over het lot van de regering te stemmen. Hij moet dan naar verwachting na die stemming naar president Sergio Mattarella om zijn ontslag aan te bieden. Mattarella kijkt dan of er nog een andere regering in elkaar geknutseld kan worden of schrijft verkiezingen uit.

Dat laatste verwachten veel media in het Zuid-Europese land dat de derde economie van de eurozone vormt en dat in oktober zijn begroting voor 2020 aan de EU zou moeten presenteren.

Salvini en Di Maio vormden vorig jaar de regering, maar zagen toen al in dat ze beter een neutrale premier konden hebben om hen bij de komende ruzies uit elkaar te houden. Een van de slepende twistpunten is de hogesnelheidslijn van Turijn naar Lyon die door een Alpentunnel van bijna 60 kilometer lang moet.

Delen

Terug naar boven