r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fruittelers: EU moet sancties Rusland herzien

donderdag 8 augustus 2019, 14:01
gewijzigd
Pallets met groente en fruit
Bron: © European Union, 2017

ZOETERMEER (ANP/Belga) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en de Belgische Boerenbond willen dat de Europese Unie de economische sancties tegen Rusland herziet. Doet de EU dat niet, dan moet er meer steun komen voor de sectoren die het meest lijden onder de sancties, zoals de fruitteelt.

Door de strafmaatregelen, die vijf jaar geleden werden ingesteld, zijn de appel- en perentelers een belangrijke afzetmarkt kwijtgeraakt. Het kost de sector veel moeite om nieuwe afnemers te vinden. Ook lijden de telers onder overaanbod van appels en peren uit Oost-Europa, waar de teelt met Europees geld wordt gesteund. De NFO en de Boerenbond vinden dan ook dat die steun moet stoppen.

Rusland kondigde de boycot in 2014 af, als reactie op sancties vanuit de EU. Die werden ingesteld vanwege de Russische inmenging in Oekraïne. Beide partijen hebben de sancties onlangs opnieuw verlengd.

De NFO maakte tevens de Europese oogstramingen voor appel en peer voor dit jaar bekend. De appelproductie wordt geraamd op bijna 10,6 miljoen ton, hetgeen 20 procent minder is dan een jaar eerder en 8 procent minder dan gemiddeld in de voorgaande drie jaar. De perenoogst levert naar verwachting ruim 2 miljoen ton op, 14 procent minder op jaarbasis en 9 procent minder dan het langjarige gemiddelde.

Terug naar boven