r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ook Calviño uit race voor leiderschap IMF

vrijdag 2 augustus 2019, 12:42

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Ook de Spaanse minister van Economische Zaken Nadia Calviño is niet meer in de race om het leiderschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft een Spaanse overheidsfunctionaris laten weten. Dat zou betekenen dat de Nederlandse oud-minister Jeroen Dijsselbloem en nu nog twee andere kandidaten in de race zijn.

De andere kanshebbers zijn de Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva en het Finse centralebankhoofd Olli Rehn. De Portugese minister van Financiën en Eurogroep-voorzitter Mário Centeno was eveneens kandidaat maar hij trok zich eerder al terug.

Ook de nieuwe Britse regering van premier Boris Johnson kreeg de mogelijkheid om vrijdag een eigen kandidaat naar voren te schuiven, maar er werd geen naam aangemeld. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk willen de Britten aandringen het beslismoment nog even uit te stellen. Het doorgeven van namen aan het IMF zelf kan immers tot 6 september.

De EU-ministers van Financiën proberen tot overeenstemming te komen over wie volgens hen IMF-baas Christine Lagarde mag opvolgen. Die Française is recent verkozen tot president van de Europese Centrale Bank (ECB). Er bestaat een soort herenakkoord dat Europese landen het hoofd van het IMF mogen aanwijzen, terwijl de Amerikanen de baas van de Wereldbank mogen benoemen.

Dijsselbloem, die jarenlang Eurogroep-voorzitter was, zou onder meer de steun hebben van Duitsland. Daarentegen zou de Franse voorkeur uitgaan naar Georgieva (65). Haar verkiezing zou evenwel een wijziging van de regels vereisen omdat ze volgens de criteria van het IMF te oud is voor de post.

Delen

Terug naar boven