r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel daagt Hongarije opnieuw voor EU-hof

donderdag 25 juli 2019, 14:29
Plenary session - Week 17 2017 in Brussels - Resumption of session and order of business.Situation in Hungary
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie sleept Hongarije voor het Europese Hof van Justitie vanwege de "Stop Soros"-wetgeving die elke vorm van bijstand aan asielzoekers strafbaar stelt. Personen en organisaties die hulp aanbieden aan mensen die in het land een asiel- of verblijfsvergunning willen aanvragen, riskeren een celstraf tot een jaar.

De Commissie had de regering al twee keer gewaarschuwd over de wet, maar Boedapast blijkt ongevoelig voor "het merendeel van onze geuite zorgen". De gewraakte wet verwijst naar de Amerikaanse filantroop George Soros die met zijn stichting Open Society Foundations (OSF) hulporganisaties steunde, tot woede van premier Viktor Orbán.

Brussel start ook een nieuwe inbreukprocedure tegen Hongarije omdat het weigert afgewezen asielzoekers te voeden die in een transitzone zitten aan de grens met Servië. De commissie maant de regering hier verandering in te brengen. Er lopen al verscheidene zaken bij het Hof vanwege het Hongaarse asiel- en vluchtelingenbeleid.

Terug naar boven