r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Conservatieven kiezen Boris Johnson als leider

dinsdag 23 juli 2019, 15:27
gewijzigd

LONDEN (ANP) - Een meerderheid van 92.000 van de circa 160.000 leden van de Britse Conservatieve Partij heeft Boris Johnson gekozen tot nieuwe partijleider en die wordt daarom premier. De 55-jarige Johnson is een uitgesproken voorstander van het vertrek uit de Europese Unie en heeft gezegd dat de brexit hoe dan ook op 31 oktober een feit wordt. Hij herhaalde die belofte dinsdag na zijn verkiezing tot Conservatieve leider.

Johnson zal naar verwachting proberen de wonden te helen die de brexit zijn partij heeft toegebracht. Hij heeft zijn partijgenoten meteen tot eendracht opgeroepen en op de gevaren van een regering van de links-radicale Labourleider Jeremy Corbyn gewezen. Corbyn leidt de grootste oppositiepartij en bekritiseerde de verkiezing van een eerste minister door enkel de Conservatieve partijleden. Hij zei dat het volk de nieuwe premier zou moeten aanwijzen in nieuwe verkiezingen.

Britse media gaan ervan uit dat Corbyn niet meteen probeert de nieuwe eerste minister Johnson met een vertrouwensstemming ten val te brengen. Labour slaagde er begin dit jaar niet in zo van Johnsons voorganger Theresa May af te komen. Corbyn zou pas na de zomervakantie met een vertrouwensstemming in actie komen, als Johnsons beleid op een brexit zonder akkoord met de EU dreigt af te stevenen. Het Lagerhuis gaat donderdag op vakantie en keert 3 september terug.

De intern verdeelde Conservatieven hebben geen meerderheid in het parlement en zijn afhankelijk van de steun van tien Noord-Ierse parlementsleden. Johnson zal naar verwachting woensdagmiddag door de koningin als eerste minister worden geïnstalleerd en donderdag zijn plannen in het Lagerhuis ontvouwen. Premier Theresa May neemt woensdagmorgen na haar laatste vragenuurtje in het parlement afscheid.

Terug naar boven