r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mogherini noemt slopen Arabische huizen bij Jeruzalem 'onrechtmatig'

maandag 22 juli 2019, 13:53
Federica Mogherini.
Bron: European Commission

JERUZALEM (ANP) - Israël is begonnen met de sloop van circa zeventig Palestijnse woningen aan de rand van Arabisch Oost-Jeruzalem. De meeste panden zijn in aanbouw, maar zeventien bewoners moesten eerst uit hun woningen worden weggevoerd. Daarna zijn de woningen met explosieven opgeblazen, meldden Palestijnse en Israëlische media.

De sloop is in Sur Baher aan de zuidoostelijke rand van de stad. Een groot deel van Sur Baher ligt officieel in Jeruzalem, maar het deel waar maandag is gesloopt, valt formeel onder bestuur van Palestijnse instellingen.

Volgens EU-buitenlandchef Federica Mogherini is het optreden van Israël onrechtmatig. "Het nederzettingenbeleid, inclusief acties die in deze context worden genomen, zoals gedwongen uitzettingen, sloop en in beslagname van woningen, is illegaal onder internationaal recht. Wij verwachten dat de Israëlische autoriteiten onmiddellijk stoppen met de voortdurende sloopwerkzaamheden."

De EU wijst erop dat de acties van Israël "het vooruitzicht op blijvende vrede ondermijnen en de mogelijkheid dat Jeruzalem hoofdstad wordt van beide staten ernstig in gevaar brengen."

De Israëlische bezetters hebben als reden opgegeven dat de panden te dicht bij de enorme hekwerken staan waarmee Palestijnse gebieden worden afgezet.

Terug naar boven