r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement stemt vandaag over kandidatuur Von der Leyen

dinsdag 16 juli 2019, 8:15
Ursula von der Leyen

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement beslist dinsdag of de Duitse Ursula von der Leyen voorzitter van de Europese Commissie wordt. Om 18.00 uur staat de geheime stemming in Straatsburg op de agenda. Als ‘VDL’ de vereiste absolute meerderheid krijgt wordt ze op 1 november de eerste vrouw die het dagelijks bestuur van de EU gaat leiden.

Von der Leyen (60) houdt om 09.00 uur een speech waarin zij haar plannen voor de komende vijf jaar toelicht. Dan volgt tot 12.30 uur een debat. Daarna resten haar ruim vijf uur om twijfelende parlementariërs over de streep te trekken.

De christendemocrate heeft 374 stemmen nodig. Het parlement telt 751 zetels, maar vier zijn onbezet. Wordt ze weggestemd dan moeten de EU-leiders binnen een maand met een nieuwe kandidaat komen.

Alleen de steun van haar eigen Europese Volkspartij (EVP, 182 zetels) is zeker, die van de liberale Renew-fractie (108 zetels) volgens ingewijden nagenoeg. De sociaaldemocraten (154 zetels) zijn verdeeld. De Groenen en radicaal-links stemmen tegen. Het is niet zeker wat de conservatieve ECR-fractie en de rechts-radicale fractie Identiteit en Democratie doen.

Delen

Terug naar boven