r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Twee nieuwe EU-commissarissen in aantocht

dinsdag 9 juli 2019, 13:19
Participation of Jean-Claude Juncker, President of the EC, at the EPP Summit in Maastricht
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vindt het niet nodig en te duur, maar de twee commissarissen uit zijn team die plaats hebben genomen in het Europees Parlement worden toch vervangen. De lidstaten hebben zijn voorstel om hun plekken leeg te laten tot de nieuwe commissie op 1 november aantreedt niet overgenomen. Daarvoor was unanimiteit nodig.

De Roemeense commissaris Corina Creţu (regionaal beleid) en de Estlandse vicevoorzitter Andrus Ansip (Digitale Markt) zijn inmiddels Europarlementariër. De regeringen van hun landen hebben respectievelijk Mircea Pașcu en Kadri Simson aangedragen als commissielid.

Volgens Juncker kost de vervanging voor een kleine vier maanden 1 miljoen euro per commissaris, onder meer voor hun pensioen, reiskosten, vergoedingen en kosten voor medewerkers. Hij gaat het duo "de komende dagen" interviewen om hun vaardigheden en geschiktheid te beoordelen, liet zijn woordvoerster weten. Bij goedkeuring moeten de twee ook nog groen licht krijgen van het Europees Parlement.

De portefeuilles van de twee vertrokken commissarissen had Juncker al neergelegd bij twee anderen, de Oostenrijker Johannes Hahn en de Slowaak Maroš Šefčovič. Juncker moet volgens de zegsvrouw nog nadenken over welke bezigheden hij zijn twee nieuwe teamleden zal toewijzen. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de (financiële) gevolgen van de vervanging bij de lidstaten.

Terug naar boven