r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Remarks by President Donald Tusk after the special meeting of the European Council on 30 June - 2 July 2019

Met dank overgenomen van Europese Raad, gepubliceerd op dinsdag 2 juli 2019.

Allereerst wil ik u allemaal bedanken voor uw geduld. Onze beslissing heeft langer op zich laten wachten dan was voorzien, maar komt toch nog op tijd. Nog vóór de eerste zitting van het Europees Parlement zijn we het over alle posten eens geworden. In 2014 kostte het ons 3 maanden om tot een beslissing te komen en stemden een aantal leiders tegen. Dit jaar hadden we maar 3 dagen nodig en waren er geen tegenstemmen. Duitsland onthield zich van stemming bij het besluit over de Commissievoorzitter omdat het besluit moeilijk lag in de regeringscoalitie. Bondskanselier Merkel zelf kon zich in alle beslissingen vinden. We hebben 2 vrouwen en 2 mannen gekozen voor de 4 belangrijkste posten. Dat is een perfect evenwicht man-vrouw en daar ben ik zeer tevreden over. Europa is tenslotte een vrouw. Ik denk het de moeite waard was om op dit resultaat te wachten.

We hebben Ursula von der Leyen voorgedragen voor de post van Commissievoorzitter en Christine Lagarde voor de post van ECB-president. We hebben Charles Michel verkozen tot voorzitter van de Europese Raad en voorzitter van de Eurotop, en Josep Borrell voorgedragen voor het ambt van hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

Het is nu aan het Europees Parlement om zich over de kandidatuur van Ursula von der Leyen (voor de post van Commissievoorzitter) te beraden. Als haar kandidatuur wordt aanvaard, wordt ze de eerste vrouwelijke voorzitter van de Commissie.

Charles Michel is, met zijn ervaring als premier van België, de ideale kandidaat om consensus en eenheid tussen de lidstaten te smeden.

Josep Borrell, nu Minister van Buitenlandse Zaken van Spanje en eerder al voorzitter van het Europees Parlement, zal de belangen en waarden van de Europese Unie overal ter wereld zeer goed weten te verdedigen.

Christine Lagarde is, met haar internationale ervaring en status als directeur van het Internationaal Monetair Fonds, een perfecte president voor de Europese Centrale Bank zijn.

De Europese Raad heeft kennis genomen van het voornemen van Ursula von der Leyen om Frans Timmermans en Margrethe Vestager tot de hoogstgeplaatste vice-voorzitters van de Europese Commissie te benoemen. Ook verwachten we van Ursula von der Leyen dat ze binnen het team van vice-voorzitters voor een geschikt geografisch evenwicht zal zorgen.

Ik wens de nieuwe leiders heel veel succes. Dank u wel.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


Terug naar boven