r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

DNB vraagt aandacht voor capaciteit witwasaanpak

maandag 1 juli 2019, 8:02
Politieman

AMSTERDAM (AFN) - Het plan van de ministers van Justitie en Veiligheid en van Financiën om witwassen te voorkomen en criminelen beter op te sporen heeft de steun van De Nederlandsche Bank (DNB). Wel moet in de plannen aandacht worden besteed aan capaciteit bij de toezichthouders, onder meer op het gebied van technologie. Dat zegt DNB in een reactie.

DNB benadrukt dat het effectief aanpakken van witwassen alleen mogelijk is als de hele financiële keten zich maximaal inspant en er tussen de partijen op een goede manier wordt samengewerkt en informatie wordt gedeeld.

In de strijd tegen witwassen wordt het verboden dat handelaren meer dan 3000 euro contant aannemen. Ook het biljet van 500 euro moet verdwijnen en banken moeten "ongebruikelijke" klanten weren, als het vermoeden bestaat dat ze willen witwassen. DNB vindt het wel belangrijk dat het betalingsverkeer voor legitieme transacties niet wordt gehinderd.

Verder pleit DNB samen met het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor een Europese toezichthouder die zich specifiek gaat bezighouden met antiwitwasbeleid en de strijd tegen het financieren van terrorisme.

Delen

Terug naar boven