r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders weer bijeen na doorwaakte nacht

maandag 1 juli 2019, 7:12
From left to right: Mr Joseph MUSCAT, Maltese Prime Minister; Mr Leo VARADKAR, Irish Taoiseach; Ms Angela MERKEL, German Federal Chancellor.
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - Na een nacht van bilaterale overlegjes en verwoede pogingen overeenstemming te vinden over de ‘poppetjes’ voor vrijkomende topbanen gaan de regeringsleiders rond 07.15 uur weer met zijn allen beraadslagen bij een ontbijt. 13 uur na aankomst in het gebouw van de Europese Raad in Brussel is er nog geen compromis bereikt, maar de optie dat Frans Timmermans de Europese Commissie gaat leiden is nog niet van tafel. "We zullen zien of er een akkoord komt", zei de Italiaanse premier Giuseppe Conte, die even naar de grote perszaal kwam.

De top was begonnen met overleg in kleine groepjes. Het diner werd daardoor 3 uur later dan gepland opgediend. Na 1,5 uur aan tafel besloot EU-president Tusk tot een ronde individuele gesprekken met de 28 leiders. 5 uur later en na een intermezzo met een iets grotere groep kwam er een tweede ronde die de patstelling moest doorbreken.

De pijn zit bij de grootste politieke familie, de christendemocratische EVP, die in ruil voor het afstaan van het commissievoorzitterschap aan de sociaaldemocraten de leiding wil krijgen van het Europees Parlement én de Europese Raad. Hoe de puzzel wordt gelegd, is nog onduidelijk.

Terug naar boven