r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-top in Brussel over puzzel topfuncties

zondag 30 juni 2019, 4:00
Diplomaten overleggen tijdens de Europese Raad 21-22 maart 2019 © Dimiter Tzantchev

BRUSSEL (ANP) - De invulling van Europese topfuncties staat zondagavond opnieuw op het programma van de regeringsleiders van de EU-landen. Tien dagen geleden kwamen ze er tijdens een diner in Brussel niet uit. Het is de bedoeling dat het nu wel lukt. Zo nodig gaan ze maandag verder aan de ontbijttafel.

De kans dat Europees Commissievoorzitter Juncker wordt opgevolgd door zijn rechterhand Frans Timmermans lijkt te zijn toegenomen. Bondskanselier Merkel zou zich er volgens Duitse media bij hebben neergelegd dat zijn belangrijkste concurrent, de christendemocratische Manfred Weber, het niet wordt. Zij had het zaterdag over een mogelijke oplossing rond de beide 'Spitzenkandidaten'.

Een aantal Oost-Europese landen waaronder Polen en Hongarije zien de Nederlander echter niet zitten. EU-president Tusk is bereid het op een stemming te laten aankomen.

Er moet een evenwichtige puzzel worden gelegd. Ook voor Tusk, EU-buitenlandchef Mogherini en ECB-voorzitter Draghi moet een opvolger worden gevonden. "Het is vreselijk ingewikkeld", zei Rutte de vorige keer.

Het informele diner gaat om 18.30 uur van start. Een half uur daarvoor wisselen de leiders van gedachten met Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement. Dat moet instemmen met de kandidaat die de leiders voordragen. Het parlement staat erop dat het iemand wordt die campagne heeft gevoerd voor het commissievoorzitterschap, maar ook daar is tot nu toe geen meerderheid voor Timmermans of Weber.

Delen

Terug naar boven