r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk: oplossing puzzel EU-topfuncties dichterbij

vrijdag 28 juni 2019, 10:22
TUSK at the European Business Summit
Bron: The Council of the European Union

OSAKA (ANP) - De regeringsleiders van de EU-landen komen dichter bij een oplossing voor de invulling van vrijkomende topfuncties, maar het is nog te vroeg om specifiek te worden. EU-president Donald Tusk liet dat weten vanuit Osaka, waar hij de G20-top bijwoont.

Tusk baseerde zich op telefoongesprekken met dertien leiders. In Japan wordt verder gepraat. Daar zijn de leiders van Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië aanwezig, evenals premier Rutte.

De 28 EU-regeringsleiders komen zondagavond opnieuw bijeen in Brussel om de puzzel te leggen. De posten van voorzitter van de Europees Commissie, die van Tusk zelf, president van de Europese Centrale Bank en EU-buitenlandchef komen later dit jaar vrij. De leiders boekten vorige week op een top geen vooruitgang. Als ze er zondag niet uitkomen gaan ze mogelijk maandag verder bij het ontbijt.

Voor geen van de kandidaten van de grote politieke families om Europees Commissievoorzitter Juncker op te volgen is vooralsnog een meerderheid onder de leiders. De Duitser Manfred Weber van de christendemocraten, Frans Timmermans van de sociaaldemocraten en de liberale Margrethe Vestager hebben ook onvoldoende steun in het Europees Parlement. Dat moet instemmen met de kandidaat die de regeringsleiders voordragen en staat erop dat het iemand wordt die daarvoor campagne heeft gevoerd.

Terug naar boven