r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Opmerkingen van voorzitter Donald Tusk voor aanvang van de G20-top in Osaka, Japan

Met dank overgenomen van Europese Raad, gepubliceerd op vrijdag 28 juni 2019.

In de eerste plaats wil ik onze waardering uitspreken voor de onvermoeibare inzet van het Japans voorzitterschap om te zorgen dat deze top de wereld verder helpt bij het oplossen van de belangrijkste problemen van onze tijd. Het leiderschap van premier Abe, zijn toewijding en diplomatieke vaardigheden zijn indrukwekkend en werkelijk ongeëvenaard. Met hem als gastheer zijn we in goede handen.

Voor ik naar Osaka kwam, heb ik Hiroshima en Nagasaki bezocht en met overlevenden van de atoombommen gesproken. Zij begrijpen als geen ander de waarde van internationale samenwerking, omdat zij weten waar een wereldwijd conflict toe kan leiden. Ik heb hen beloofd de G20-deelnemers te waarschuwen met de volgende woorden:

Het wereldtoneel mag niet uitgroeien tot een arena waar de sterkeren hun voorwaarden opleggen aan de zwakkeren, waar egoïsme boven solidariteit gaat, en waar nationalistische gevoelens de overhand krijgen op gezond verstand. We moeten begrijpen dat we niet alleen verantwoordelijk zijn voor onze eigen belangen, maar vooral voor vrede en een veilige, eerlijke wereldorde.

Tot slot wil ik een gedachte met u delen. Dankzij mijn jetlag heb ik het volledige interview met president Poetin in de Financial Times kunnen lezen. Ik moet zeggen dat ik het absoluut niet eens ben met het voornaamste argument, dat liberalisme achterhaald is. Wij zijn hier als Europeanen ook om krachtig en eensgezind de liberale democratie te beschermen en te steunen. Wie beweert dat liberale democratie achterhaald is, zegt daarmee ook dat vrijheden achterhaald zijn, dat de rechtsstaat achterhaald is, dat mensenrechten achterhaald zijn. Voor ons in Europa zijn en blijven dit essentiële en actuele waarden. Autoritaire praktijken, persoonlijkheidsculten, de regel van oligarchen - dat is pas achterhaald. Ook al lijken die soms succes te hebben.

Naar de bladzijde "Vergaderingen"


Terug naar boven