r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU en Vietnam tekenen aanstaande zondag vrijhandelsverdrag

dinsdag 25 juni 2019, 11:50
Photographer: Enzo Zucchi
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en Vietnam zetten zondag in Hanoi hun handtekening onder een vrijhandels- en investeringsverdrag. De 28 EU-lidstaten hebben dinsdag groen licht gegeven voor het al 3,5 jaar geleden gesloten akkoord. Dat biedt volgens de EU ongeziene voordelen voor Europese en Vietnamese bedrijven, waarbij arbeidsrechten, duurzaamheid en milieubescherming hoog in het vaandel staan.

Vrijwel alle douanetarieven worden de komende tien jaar afgebouwd tot nul. Ook andere handelsbelemmeringen verdwijnen, waardoor de Vietnamese markt voor aanbestedingen en diensten opengaan voor Europese bedrijven.

De onderlinge handel is goed voor een kleine 50 miljard euro. De EU exporteert onder meer elektrische apparaten, high-techgoederen, voertuigen en chemicaliën naar Vietnam. Het Aziatische land importeert zaken als telefoons, schoenen, textiel, meubels, koffie en rijst uit de EU.

Vietnam, een land met ruim 95 miljoen consumenten, verplicht zich ertoe producten die Europese naamsbescherming genieten, zoals parmaham, roquefort en rioja, niet na te maken. Bepaalde soorten Vietnamese koffie en thee krijgen bescherming in Europa.

Het gaat volgens EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) om het meest ambitieuze handelsakkoord met een ontwikkelingsland. Het handelsverdrag kan in werking treden als het Europees Parlement ermee heeft ingestemd. Het investeringsbeschermingsverdrag moet ook worden goedgekeurd door de nationale parlementen.

Terug naar boven