r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rusland heeft stemrecht in Raad van Europa terug

dinsdag 25 juni 2019, 1:37

STRAATSBURG (ANP/RTR) - Na een onderbreking van vijf jaar krijgt Rusland weer stemrecht in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE). Het orgaan heeft in een vergadering hierover een resolutie aangenomen.

Vanwege de inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim door Moskou in 2014 werd de achttien Russische volksvertegenwoordigers in PACE hun stemrecht ontnomen. In reactie staakte Moskou in 2017 zijn financiële contributie en boycotte het de bijeenkomsten.

Voor Nederland lag het stemrecht gevoelig, zei Pieter Omzigt. "Moskou mag niet wegduiken in de zaak rond MH17", verwees Omtzigt naar de Russische weigering volledig mee te werken aan het onderzoek naar het neerhalen van de vlucht.

De Raad van Europa, gevestigd in Straatsburg, Frankrijk, is de grootste organisatie van staten op het Europese continent. Het is 70 jaar geleden opgericht en brengt 47 lidstaten samen. Samen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zorgt de Raad van Europa ervoor dat de mensenrechten van ongeveer 830 miljoen burgers in de lidstaten worden gerespecteerd.

Terug naar boven