r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Salvini wil actie Nederland over Sea-Watch 3

vrijdag 21 juni 2019, 10:41

ROME (ANP) - Nederland moet actie ondernemen voor het schip de Sea-Watch 3, dat met 43 migranten aan boord bij het Italiaanse eiland Lampedusa vaart. Dit heeft de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, beklemtoond in een brief aan premier Giuseppe Conte. Salvini van de rechts-populistische Lega herhaalt zijn standpunt dat Italië niet nog meer migranten kan opnemen.

Het is volgens hem noodzakelijk dat Rome ''een nieuwe energieke poging doet om Nederland bewust te maken'', Het schip, van de Duitse organisatie Sea-Watch, vaart onder Nederlandse vlag. De Nederlandse regering lijkt zich hier echter volstrekt niet mee te willen bemoeien. Maar Nederland zou volgens onder andere Sea-Watch als land waar het schip de vlag van voert, een coördinerende taak hebben om te helpen de migranten te laten ontschepen en naar een land te gaan dat ze al of niet tijdelijk opneemt.

Salvini liet recent enkele opvarenden toe tot Lampedusa. Hij is de architect van het beleid waarmee Italië zijn havens heeft gesloten voor bootvluchtelingen en -migranten. In het jaar voordat Salvini samen met de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) in 2018 aan de macht kwam, landden op Italiaanse kusten naar schatting 120.000 migranten. Salvini beschouwt Sea-Watch en soortgelijke hulporganisaties die migranten voor de kust van Afrika uit zee halen als mensensmokkelaars. Ze lokken volgens hem hun schepen de illegale migratie en ongelukken op zee uit.

Terug naar boven