r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU bereidt straf Turkije om Cyprus voor

donderdag 20 juni 2019, 22:52
Vlaggen EU en Turkije
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders keuren de Turkse gas- en olieboringen bij Cyprus ten sterkste af en zijn bereid Ankara daarvoor te straffen, bleek in Brussel na afloop van een EU-top. De Europese Commissie en de EU-buitenlanddienst is gevraagd om “passende maatregelen” voor te stellen.

De Turkse regering kondigde donderdag aan een tweede boorschip te sturen. Sinds mei is er al een Turks schip actief. Griekenland en Cyprus bestrijden dat Turkije het recht heeft om in het gebied naar gas en olie te zoeken.

De EU heeft Turkije verschillende keren opgeroepen te stoppen met provocaties in de territoriale wateren van het eiland waarvan het noorden sinds 1974 door Turkije wordt bezet. De EU-leiders lieten zich donderdag bijpraten door de Cypriotische president Nicos Anastasiades over de situatie.

Volgens de leiders hebben de "illegale activiteiten" van Turkije in de oostelijke Middellandse Zee en de Egeïsche Zee "serieuze negatieve gevolgen voor de relatie tussen de EU en Turkije". De EU “staat klaar om op gepaste wijze en in volle solidariteit met Cyprus te reageren”.

Terug naar boven