r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

UNHCR vraagt Europa migranten op te nemen

donderdag 20 juni 2019, 22:02
VN-vluchtelingenorganisatie
Bron: © Camilla van Kooten

GENÈVE (ANP/DPA) - De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft donderdag de Europese landen opgeroepen om de migranten op te nemen die momenteel vastzitten op het reddingsschip Sea-Watch 3. De 43 migranten, onder wie drie onbegeleide minderjarigen, hebben dringend een "veilige haven" nodig, aldus de UNHCR.

Het schip van de de Duitse hulporganisatie Sea-Watch redde woensdag 53 mensen voor de Libische kust. De migranten verkeerden in nood nadat ze tevergeefs hadden geprobeerd om met een rubberboot de Middellandse Zee over te steken.

Het reddingsschip ligt nu voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa, maar krijgt van de Italiaanse autoriteiten geen toestemming om aan te leggen. Tien migranten mochten om medische redenen wel het schip verlaten.

Sinds het aantreden van een rechts-populistische regering, hanteert Italië een felle houding tegen organisaties die migranten redden op de Middellandse Zee. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, van de partij Lega, vindt dat organisaties die geredde migranten naar Europa brengen zich schuldig maken aan mensensmokkel.

Dit jaar zijn al honderden mensen om het leven gekomen bij het oversteken van de Middellandse Zee.

Terug naar boven