r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede Turks schip zoekt gas bij Cyprus

donderdag 20 juni 2019, 13:30
gewijzigd

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije zet een tweede schip in voor omstreden gas- en olieboringen bij Cyprus. Ankara heeft donderdag aangekondigd dat het vaartuig volgende maand begint met boringen bij het schiereiland Karpas.

Sinds mei is het boorschip Fatih al actief. De werkzaamheden zijn een doorn in het oog van Griekenland en Cyprus. Die bestrijden dat Turkije het recht heeft om in het gebied naar gas en olie te zoeken. Turkije vindt dat het gebied onder Turkse of Turks-Cypriotische jurisdictie valt. Turkije viel Cyprus in 1974 binnen en is het enige land dat het bezette Noord-Cyprus als onafhankelijk erkent.

Griekenland en Cyprus hebben de EU gevraagd actie te ondernemen tegen Turkije. Brussel liet weten dat het onderzoekt of eventuele represailles moeten worden genomen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde daarop dat ,,niemand ons kan tegenhouden om de rechten van Turks-Cyprioten te beschermen in de oostelijke Middellandse Zee''.

Het tweede schip is de Yavuz dat tot meer dan 12 kilometer diep kan boren. Het schip gaat op zoek naar olie en gas in ,,gebieden die vallen onder Turkije en de Turkse Republiek van Noord-Cyprus'', verklaarde de chef van het staatsbedrijf voor olie en gas Turkiye Petrolleri AO.

Terug naar boven