r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oplossingen voor de Backstop in het uittredingsakkoord over Brexit, Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 28 juni 2019 10:30
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort Toon locatie
organisatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Op vrijdag 28 juni zal het rapport met oplossingen voor de Backstop in het uittredingsakkoord over Brexit in Nederland worden gepresenteerd door voormalige Britse minister Rt Hon Greg Hands MP.

Het rapport geeft onder andere inzicht in aspecten zoals waarborgen voor het Noord-Ierse vredesproces, douaneprocedures zonder infrastructuur aan de grens, behoud van de integriteit van de EU interne markt en faciliteiten voor kleine ondernemers. Met de aanbevelingen hoeft de Backstop niet in werking te treden en wordt een geordende Brexit mogelijk.

Het rapport werd in opdracht gegeven door Prosperity UK. De aanleiding vindt zijn oorsprong in verwijzingen naar ‘Alternative Arrangements’ voor de Backstop in het tot drie maal toe afgewezen uittredingsakkoord. Ook in het met meerderheid in het Lagerhuis aangenomen Brady amendement wordt gevraagd om alternatieven voor de Backstop. De oplossingen in het rapport zijn neutraal ten aanzien van de toekomstige relatie tussen het VK en de EU. https://www.prosperity-uk.com/aacabout/

Het rapport is opgesteld door een technische commissie bestaande uit specialisten uit relevante vakgebieden onder leiding van Shanker Singham. Het werd begeleid door een politieke commissie uit het Britse parlement onder leiding van RT Hon Greg Hands MP en RT Hon Nicky Morgan MP.

Tijdens een conferentie op 24 juni zal het rapport in London worden toegelicht. In de weken daaropvolgend zullen presentaties plaatsvinden in Berlijn, Den Haag, Belfast, Dublin, Parijs en Brussel. In Den Haag zal de commissie onder andere ook een toelichting geven aan de vaste Kamercommissie Europese Zaken en op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

U bent uitgenodigd de persconferentie bij te wonen op vrijdag 28 juni om 10.30 uur in Nieuwspoort. Door een kort bericht te sturen aan hans.maessen@thooren.com, zal er voor gezorgd worden dat u meteen bij het verschijnen van het rapport alle relevante informatie beschikbaar krijgt.


Inhoud

1.

Internationaal perscentrum Nieuwspoort

Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.

Dankzij haar unieke positie, letterlijk in het centrum van de politieke macht, is Nieuwspoort betrokken bij vele initiatieven. Zo werkte Nieuwspoort mee aan de totstandkoming van ProDemos, voorheen Huis voor democratie en Rechtsstaat. In samenwerking met Haagsch College worden er regelmatig colleges en events georganiseerd. Nieuwspoort is ook actief voor Internationale Stad van de Vrede, waarbij het perscentrum onder andere intensief samenwerkt met de gemeente Den Haag. Daarnaast organiseert Nieuwspoort jaarlijks de Kees Lunshoflezing, waarmee Nieuwspoort een bijdrage wil leveren aan een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

2.

Meer over...

Terug naar boven