r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tusk optimistisch over akkoord EU-topbanen

woensdag 19 juni 2019, 13:17
Donald TUSK
Bron: The Council of the European Union

BRUSSEL (ANP) - EU-president Donald Tusk is “voorzichtig optimistisch” over de kans dat de 28 EU-leiders het al deze week eens worden over hun kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. “Ik hoop dat we het donderdag redden”, schrijft de Pool in zijn uitnodigingsbrief voor de top op donderdag en vrijdag aan de regeringsleiders en staatshoofden.

Tusk heeft de afgelopen drie weken met zowel regeringsleiders als leiders van de grootste politieke families in het Europees Parlement overlegd over de "strategische agenda" voor de komende vijf jaar en de mensen die daaraan leiding kunnen geven. De functie van Tusk zelf komt ook vrij. Daarnaast moeten enkele andere topbanen worden ingevuld.

Volgens hem zijn er “verschillende standpunten en belangen, maar er is ook een gemeenschappelijke wil om dit proces rond te hebben voor de eerste sessie van het nieuwe EU-parlement.” De eerste plenaire zitting in Straatsburg vindt plaats van 2 tot 4 juli.

De banencarrousel komt tijdens het werkdiner donderdag op tafel. Tijdens die sessie worden de telefoons van de leiders geblokkeerd om lekken naar de buitenwereld te voorkomen.

De top begint donderdagmiddag eerst met een sessie waarin het klimaat aan de orde komt, een van de speerpunten van het EU-beleid tot 2024. Een "adembenemend" aantal lidstaten is volgens een hoge functionaris bereid toe te werken naar een klimaatneutrale EU in 2050.

Terug naar boven