r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Oproep van Tartu voor een gezonde levensstijl toont concrete resultaten voor EU-burgers

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 19 juni 2019.

Twee jaar na de lancering is goede vooruitgang geboekt met de uitvoering van de oproep van Tartu ter bevordering van een gezonde levensstijl in de hele EU.

In de oproep van Tartu voor een gezonde levensstijl hebben Tibor Navracsics, commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jongerenzaken en Sport, Vytenis Andriukaitis, commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, en Phil Hogan, commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling, 15 toezeggingen gedaan om door middel van sport, voeding, innovatie en onderzoek een gezonde levensstijl te bevorderen. Uit de eerste resultaten blijkt duidelijk dat de Commissie sinds de oproep van Tartu is gelanceerd meer financiering heeft ingezet, het bewustzijn heeft vergroot en meer kennis heeft verzameld om ongezonde voedingsgewoonten, obesitas en gebrek aan lichaamsbeweging aan te pakken.

Vandaag organiseren de drie verantwoordelijke commissarissen een evenement in Brussel om de resultaten van de oproep van Tartu voor een gezonde levensstijl in kaart te brengen en te kijken welke verdere stappen kunnen worden ondernomen.

Commissaris Hogan: "De geboekte vooruitgang geeft een krachtig signaal af dat samenwerking goede resultaten kan opleveren. Of het nu gaat om evenwichtige voeding of regelmatig bewegen, het is duidelijk dat er meer moet worden gedaan, maar ik ben ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn."

Commissaris Andriukaitis: "Door gezondheid te bevorderen investeren we in onze toekomst. De oproep van Tartu is een goed voorbeeld van hoe we dit in al ons beleid kunnen doen door gezondheid, onderzoek en milieu samen te brengen. Laten we dat blijven doen."

Commissaris Navracsics: "We zijn de afgelopen twee jaar begonnen een verschil te maken, maar dit is slechts een eerste stap. We moeten blijven samenwerken en onze inspanningen opvoeren om een gezonde levensstijl te bevorderen en de kracht van sport gebruiken om welzijn en gemeenschapsvorming te stimuleren."

De belangrijkste resultaten zijn:

  • Verhoging van de financiering: De afgelopen twee jaar zijn de EU-middelen om een gezonde levensstijl te bevorderen over de gehele linie opgeschroefd. Zo is het budget ter ondersteuning van projecten die lichaamsbeweging bevorderen onder het hoofdstuk Sport van het Erasmus+-programma bijna verdubbeld van 6 miljoen euro in 2017 tot bijna 11 miljoen euro in 2019. Als onderdeel van het afzetbevorderingsbeleid van de EU voor 2019 is 8 miljoen euro uitgetrokken voor campagnes van gezonde voeding. Daarnaast medefinanciert het derde gezondheidsprogramma van de EU met 6 miljoen euro een gezamenlijke actie om best practice op het gebied van voeding tussen Europese landen uit te wisselen.
  • Meer bewustzijn: Met een jaarlijkse begroting van 250 miljoen euro wordt met de EU-schoolregeling de verdeling van groenten, fruit en melk op scholen in de hele EU ondersteund en meer bekendheid gegeven aan de voordelen van gezond eten. Alleen al in het schooljaar 2017-2018 heeft de regeling meer dan 20 miljoen kinderen bereikt. Dankzij een leermiddelenpakket voor leerkrachten met een verzameling gebruiksklare onderwijs- en leermiddelen worden jonge Europeanen zich ook meer bewust van het belang van voedsel, het milieu en de rol van landbouwers in onze samenleving en economie.
  • Betere kennis: Samenwerking met andere EU-instellingen en permanente ondersteuning van de EU-lidstaten en het maatschappelijk middenveld, bijvoorbeeld door best practice en gegevens te verzamelen, te bundelen en uit te wisselen, zijn essentieel om een gezondere levensstijl te bevorderen. Als onderdeel van de oproep van Tartu heeft de Europese Commissie samen met de Wereldgezondheidsorganisatie nieuwe landenfactsheets ontwikkeld die informatie per land bevatten over het niveau van lichaamsbeweging en het afzetbevorderingsbeleid in de EU. Deze zijn bedoeld om wetenschappelijk onderbouwd beleid te ondersteunen en ervoor te zorgen dat beleidsmakers op solide gegevens kunnen vertrouwen wanneer zij meer mensen aanmoedigen actief te zijn.

Tijdens het evenement van vandaag zullen de drie commissarissen hun engagement voor het bevorderen van een gezonde levensstijl bevestigen en een signaal geven aan de volgende Commissie dat deze werkzaamheden moeten worden voortgezet. Het evenement zal worden afgesloten met de ondertekening van een gezamenlijke verklaring en een prijsuitreiking, waarbij best practice op het gebied van gezonde en duurzame voedselsystemen en terugdringing van de sterfte door niet-overdraagbare ziekten wordt erkend.


Terug naar boven