r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Boris Johnson domineert ook in tweede ronde

woensdag 19 juni 2019, 8:27
gewijzigd
Boris Johnson
Bron: wikipedia/Foreign and Commonwealth Office

LONDEN (ANP) - Boris Johnson heeft opnieuw veruit de meeste stemmen gekregen in een stemming over de opvolging van premier Theresa May. 126 van de 313 parlementariërs van de Conservatieve Partij stemden voor de oud-burgemeester van Londen. Oud-brexitminister Dominic Raab kreeg 30 stemmen, niet genoeg om door te gaan naar de volgende ronde.

Johnson kwam bij de eerste ronde van de Conservatieve leiderschapsstrijd ook al als koploper uit de bus. Toen kreeg hij 114 stemmen. De afvalrace gaat door tot nog twee kandidaten over zijn om May op te volgen als partijleider en premier. Dan krijgen circa 160.000 leden van de Conservatieve Partij het laatste woord over wie het land gaat leiden.

Er hadden zich aanvankelijk tien kandidaten gemeld om May op te volgen. Daar zijn er nu nog vijf van over. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt kwam ook dinsdag weer binnen op de tweede plaats. Hij kreeg 46 stemmen. Daarna volgden ministers Michael Gove (41 stemmen), Rory Stewart (37 stemmen) en Sajid Javid (33 stemmen).

Stewart, die zich profileert als pragmaticus, lijkt bezig te zijn met een inhaalslag. Hij kreeg achttien stemmen meer dan tijdens de eerste ronde. Toen moest hij Javid en Raab nog boven zich dulden. "Het lijkt erop dat we ons stemmental bijna hebben verdubbeld", schreef de minister op Twitter.

De overgebleven kandidaten gaan later op de avond met elkaar in debat bij de BBC. Dan wordt ook Boris Johnson verwacht. De koploper bleef zondag nog weg bij een debat op televisie. De volgende stemronde vindt woensdag plaats.

Premier May, die het kiesdistrict Maidenhead vertegenwoordigt, wil niet zeggen welke kandidaat dinsdag haar stem heeft gekregen. "Zoals ik vorige week al zei: dat gaat jullie niets aan", zei ze volgens Sky News.

Terug naar boven