r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer steun voor bijenhouders in Europa

maandag 17 juni 2019, 13:40
Man in wit pak bekijkt maiskolf
Bron: © European Union

BRUSSEL (ANP) - Bijenhouders in de Europese Unie krijgen de komende drie jaar meer financiële steun. De Europese Commissie stelt 120 miljoen euro beschikbaar, 10 procent meer dan in de periode 2017-2019. De lidstaten verdubbelen het bedrag.

In de EU-landen lopen programma’s om imkers te ondersteunen onder meer vanwege de essentiële rol die bijen vervullen bij de bestuiving van gewassen. Het gaat om educatie, het opzetten van een bijenbedrijf, bestrijding van parasieten die schade aanrichten aan korven en verbetering van de kwaliteit van honing. EU-landbouwcommissaris Phil Hogan zegt de bijenhouderij en de gezondheid van bijen "extreem serieus" te nemen.

De EU telde vorig jaar zo’n 650.000 bijenhouders met in totaal ruim 17,5 miljoen korven. De honingproductie lag op 230.000 ton, waarmee Europa na China wereldwijd de grootste producent was. Toch werd van alle in de EU geconsumeerde honing 40 procent geïmporteerd.

Spanje, Roemenië en Polen zijn de EU-landen met de meeste bijenhouders, gevolgd door Italië, Frankrijk en Griekenland. Nederland is met 7000 imkers een relatief kleine speler, hoewel er de komende drie jaar een stijging van 20 procent wordt verwacht. Het aantal bijenkorven steeg vorig jaar met 4000 naar 82.000.

Terug naar boven