r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Speaking about Europe, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 2 juli 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
organisatie Pakhuis De Zwijger

In tijden waarin nationaal populisme aan terrein wint en de druk op de Europese saamhorigheid nog nooit zo groot geleken heeft, gaan wij op zoek naar de wortels van de Europese identiteit. Als rode draad gebruiken we hiervoor het fotoboek van Nico Bick 'Parliaments of the European Union', een werk over de zalen van Europese Parlementen. Centrale vraag: wat zeggen Europese Parlementsgebouwen over onze Europese democratie en culturele verbinding?

Met in dit programma onder anderen

Nico Bick

Fotograaf 'Parliaments of the European Union'

Claske Vos

Universitair docent European Studies UvA

Marc Chavannes

Senior correspondent bij 'De Correspondent'

Ben Crum

Prof. in Political Science/ Directeur VU School of Governance

Reinier van Lanschot

Lijsttrekker Volt Nederland

Joep Leerssen

Hoogleraar Europese Studies UvA

Over de sprekers:

Ben Crum is professor political science aan de Vrije Universiteit en sinds kort directeur VU School of Governance. Hij heeft daarnaast gewerkt in Brussel aan het Centre for European Policy Studies en als gastdocent aan Harvard University. Momenteel doet hij onderzoek naar het effect van internationalisering en Europese integratie op het begrip van democratie en solidariteit.

Marc Chavannes is correspondent bij de Correspondent. Hij heeft hiervoor gewerkt als journalist en plaatsvervangend hoofdredacteur bij het NRC. Ook is hij correspondent geweest voor NRC in Washington, Londen en Parijs. Daarnaast was hij zes jaar hoogleraar journalistiek aan de Rijks Universiteit Groningen. Zijn missie is ‘zoeken naar democratische politiek die werkt’ en hij vergelijkt momenteel ideeën over de politiek, in praktijk en theorie.

Claske Vos is universitair docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is naast historica ook antropologe en doet onderzoek naar de rol van cultuur binnen Europese integratie en toetreding van lidstaten tot de EU.

Reinier van Lanschot is lijsttrekker van VOLT Nederland en heeft bij de afgelopen Europese verkiezingen genoeg stemmen gehaald voor een equivalent van 2 zetels in de Tweede Kamer. Het was niet genoeg voor een zetel in het Europees parlement maar hij gaat door. Deze avond zal Reinier een column geven over zijn visie op Europa.

Joep Leerssen is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van culturele geschiedenis van nationalisme en ontving in 2008 de Spinoza-prijs voor zijn werk.

Tussen 2010 en 2016 fotografeerde Nico Bick de parlementen van de 28 lidstaten van de Europese Unie en de twee huizen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Staand op de vloer van de plenaire kamer - een plek die meestal gesloten blijft voor het publiek - maakte hij gedetailleerde foto’s van de ruimte. De resulterende drieluiken en vierluiken stellen de toeschouwer in staat om alle belangrijke functies van de kamer zorgvuldig te onderzoeken. In de architectuur, het meubilair, de versieringen, het kleurenschema en de verlichting stralen ze elk op hun eigen manier de nationale kenmerken uit. Deze foto’s zijn gebundeld in zijn boek Parliaments of the European Union.

Verenigd Koninkrijk, House of Commons. Foto’s © Nico Bick.

Meer informatie over het programma en sprekers volgt spoedig.

Lees meer

Op de Duits-Nederlandse grens bewijzen zij dat het wél bestaat: Europees broederschap

Nationalistische partijen zullen winnen bij de Europese verkiezingen volgende week. En toch ziet Peter Giesen in de grensregio rond Maastricht Europese verbondenheid.

Rijpt er een Europese democratie?

Als deze Europese verkiezingen iets hebben laten zien, is het wel dat de Europese democratie eindelijk een beetje volwassen begint te worden.

Nieuwe pan-Europese partij Volt heeft een zetel behaald

De pan-Europese partij Volt heeft bij de verkiezingen voor het Europees Parlement een zetel gehaald. De in 2017 opgerichte partij had gehoopt op 25 afgevaardigden uit de acht lidstaten waarin campagne werd gevoerd voor een ‘echte Europese politieke ruimte’.

‘Succes en welvaart zijn de grootste vijanden van de EU’

Catherine de Vries, politicoloog

Politicoloog Catherine de Vries onderzoekt het ontstaan van euroscepticisme. Wat blijkt: als het goed gaat, groeit de kritiek op het EU-lidmaatschap.


1.

Meer over...

Terug naar boven