r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Belangrijke feiten en voordelen van de economische globalisering in Europa

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2019.

Globalisering zorgt voor meer export, meer werkgelegenheid en meer kansen voor bedrijven in Europa. Lees meer over de voordelen van globalisering voor de Europese Unie.

Naast dat globalisering veel voordelen en kansen met zich mee brengt, zorgt het ook voor een hoop uitdagingen. De EU streeft ernaar globalisering te laten werken door profijt te maken van de kansen en de negatieve effecten te verminderen.

Toename in handel voor Europese bedrijven

Het Europese handelsregime en de vele handelsovereenkomsten zorgen ervoor dat de EU een goede zakenpartner is. Voor 80 landen is de EU zelfs de belangrijkste handelspartner.

De EU is als gevolg een van de grootste spelers in de internationale handel. Meer dan 15% van de wereldwijde export wordt vertegenwoordigd door de EU, en meer dan 80% van de Europese exporteurs zijn kleine en middelgrote ondernemingen.

De EU-export van handel en diensten groeide van ongeveer 1160 miljard euro in 2000 tot 2900 miljard euro in 2018. In 2017 had de export naar Zuid-Korea een toename van meer dan 12%, naar Colombia met meer dan 10% en steeg de EU-export naar Canada met 7 %.

Arbeidsmogelijkheden

Globalisering biedt ook kansen op werk. In 2017 werden meer dan 36 miljoen banen (1 op 7) in de Unie ondersteund door EU-export.

Per miljard exporten vanuit de EU worden gemiddeld zo'n 13.000 banen binnen de vakbond ondersteund.

In Frankrijk ondersteunde de export in 2018 bijvoorbeeld 2,8 miljoen banen buiten de EU, ofwel 12% van de banen in het land. Tweederde van deze banen waren in dienstverlening.

De meeste exportgerelateerde banen worden goed betaald; gemiddeld zo'n 12% beter dan andere banen.

Voordelen voor de consument

Import zorgt voor grote voordelen van globalisering en handel, waar consumenten het meeste profijt van hebben. Handelsovereenkomsten zorgen er namelijk voor dat importeurs lagere heffingen betalen.

Naast een toename in concurrentie staat dit ook gelijke aan lagere prijzen voor diensten en producten zoals kleding, smartphones, televisies, software, auto's. Daarnaast genieten consumenten van een grotere variëteit aan producten en diensten.

Naar schatting hebben lagere prijzen en de toename in keuze consumenten in de EU € 24 miljard per jaar opgeleverd (of jaarlijks € 600 in uitkeringen).

Het welvaartsniveau en comfort neemt toe, evenals de verbeterde levensstandaard.

Voordelen van intra-EU-handel

Binnen de EU streeft de interne markt naar het wegnemen van handelsbelemmeringen tussen EU-landen.

De Europese interne markt is het grootste onbelemmerde economische gebied ter wereld. Dit gebied omvat meer dan 500 miljoen burgers met een bruto binnenlands product van ongeveer € 13 biljoen.

Naar schatting heeft de interne markt 2,8 miljoen banen gecreëerd.

Productinformatie

REF.: 20190603STO53520

Gecreëerd: 11-06-2019 - 18:10


Terug naar boven