r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

G7 summit, Biarritz, France

Biarritz, Frankrijk
wikipedia/Florian Pépellin
datum 24 augustus 2019 - 26 augustus 2019
plaats Biarritz, Frankrijk
locatie Biarritz, France Toon locatie
aanwezigen D.F. (Donald) Tusk, J.C. (Jean-Claude) Juncker e.a.

Informatie voor de media

De regelingen voor de pers staan in de informatienota voor de media.

Voorzitter Donald Tusk en voorzitter Jean-Claude Juncker vertegenwoordigen de EU op de G7-top.

Zij zullen samen met de leiders van de G7-landen mondiale uitdagingen bespreken op het gebied van de economie, buitenlands beleid en milieubescherming, en speciale aandacht besteden aan het aanpakken van ongelijkheden.

De leiders zullen waarschijnlijk ook dringende buitenlandse en veiligheids­kwesties bespreken, zoals de betrekkingen met Iran, Rusland en Noord-Korea.

Behalve de G7-landen zullen ook andere landen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de debatten en onderhandelingen, met name Afrikaanse landen.

Op de G7-top zal de EU de op regels gebaseerde internationale orde en respectieve organisaties verdedigen als de beste manier om de wereld te besturen.

Frans voorzitterschap van de G7

Frankrijk neemt tot en met 31 december 2019 het voorzitterschap van de G7 waar en organiseert de G7-bijeenkomst in Biarritz.

Tijdens zijn G7-voorzitterschap wil Frankrijk de diepere oorzaken van ongelijkheid aanpakken. Het Franse voorzitterschap van de G7 stelt 5 prioriteiten centraal in de strijd tegen ongelijkheid:

 • het bestrijden van ongelijkheid van kansen
 • het bestrijden van ongelijkheid als gevolg van de verslechtering van het milieu
 • veiligheid en terrorismebestrijding
 • het bestrijden van ongelijkheid door middel van digitale ontwikkeling en kunstmatige intelligentie
 • het bestrijden van ongelijkheid via een hernieuwd partnerschap met Afrika

Voor meer informatie, zie de website van de G7-top.

Over de G7-top

Het G7-forum speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar mondiale oplossingen voor mondiale uitdagingen en vult de mondiale economische coördinatie door de G20 verder aan.

De top brengt leiders van de EU en de volgende landen bijeen:

 • Canada
 • Frankrijk
 • Duitsland
 • Italië
 • Japan
 • het Verenigd Koninkrijk
 • de Verenigde Staten

De vorige G7-top vond plaats in Charlevoix, Canada.

Sinds 2014 ontmoeten de leiders elkaar in G7-verband, naar aanleiding van de Russische schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne.

De EU als lid van de G7

In 1977 namen vertegenwoordigers van wat toen nog de Europese Gemeenschap was, voor het eerst deel en wel aan de top in Londen. Aanvankelijk beperkte de rol van de EU zich tot de gebieden waarop zij exclusieve bevoegdheden had, maar met de tijd is haar rol uitgebreid.

De EU is geleidelijk aan betrokken bij alle politieke discussies op de agenda van de top en sinds de top van Ottawa (1981) heeft zij aan alle werksessies van de top deelgenomen.

De EU draagt alle verantwoordelijkheden van het lidmaatschap. Het communiqué van de top is voor alle G7-leden politiek bindend.

Het voorzitterschap rouleert als volgt: Japan in 2016, Italië in 2017, Canada in 2018, Frankrijk in 2019 en de Verenigde Staten in 2020.


1.

Meer over...

Terug naar boven